6.3.2014

Kasvihuonekatselmus


Vasemmalla Yrttihuone, takana Tomaattihuone
Aurinko palasi taivaalle monen monen harmaan päivän jälkeen. Oli lähdettävä ulos tutkimaan, kuinka kevät on edennyt kasvihuoneissa. Meillä töröttää pihalla peräti kolme erilaista kasvihuonetta: on Kasvihuone, Yrttihuone ja Tomaattihuone. Neljänneksi voisi laskea vielä navettaan tehdyn idätys- ja kylvöhuoneen, jota kutsumme Taimihuoneeksi. Näiden kaikkien rakennelmien välillä sitten kevään mittaan siirrellään taimia tilantarpeen ja ilmojen mukaan. Että sitä kantamista varmasti riittäisi joka päivälle.
Heti kun aurinko suvaitsee paistaa, lämpötila muoviseinien sisällä alkaa nousta
Helmikuu on ollut pilvinen ja harmaa. Mutta kun aurinko ilmaantui taivaalle, alkoi kasvihuoneiden kunto kummasti ruveta kiinnostamaan. Muoviseinien sisällä saattaa lämpö nousta aivan trooppisiin lukemiin, ja se riemu on saatava kokea aina kun mahdollista.

Kuplamuovi estää vetoa, kun ovissa rampataan
Kasvihuoneet on meillä rakennettu vähän oman pään mukaan, ja rakenteita on muuteltu tarpeiden muuttuessa. Varsinaisessa Kasvihuoneessa on pöydät, altakastelumatot ja tihkuletkut sekä lisätilaa tuomassa muutama kouru. Altakastelumatoista on suuri hyöty varsinkin kouruissa, ne kun kuivuvat kuumina päivin todella nopeasti.

Kouruissa on matot tallella, hyyyyyvä...ja pöydätkin suht siistissä kunnossa
 Kasvihuonetta hyödynnetään muuhunkin kuin taimikasvatukseen, ja syksyn touhujen jälkeen on aina vähän jännittävä mennä kevättarkastusta tekemään. Tulikohan siivottua jäljet syysaskareitten loputtua?
Pajutöitä on näköjään syksyllä tehty huoneen pohjoispäässä. No, nämä on helposti siivottu
Varsinaiseen siivoustyöhän ei vielä tohtinut ruveta. Ensimmäinen aurinkopäivä pyhitettiin pelkästään pihalla pällistelylle. Mutta sen verran kevättä piti edistää, että vein Kasvihuoneeseen radion. Onpahan sitten valmiina, jos aurinko ilmantuu uudelleen ja vielä niin pitkäksi aikaa, että ehdin siirtää risuverstaan Kasvihuoneen puolelle. Ilman radiota eivät hommat etene.
Vähän on varastomainen tunnelma nyt Yrttihuoneessa
Yrttihuoneessa ei ole pöytiä, vaan yrtit saavat olla laatikoissa lattialla. Siellä ei myöskään ole lämmitystä, joten ainakin alkukesästä siellä pidetään kylmää sietäviä, ja kylmää kaipaavia kasveja. Monet kasvithan alkavat nopeasti venyä liian lämpimässä. Viileässä niistä tulee napakan tanakoita valioyksilöitä!
Kukas se sieltä kurkkii?
Auringosta nautiskellessa piti äkkiä keksiä hyviä tekosyitä, ettei vaan tarvitsisi mennä sisälle. Löysinkin lumihangesta muutaman taimilaatikon, jotka irtosivat helposti lumesta. Ulos on jätetty talvehtimaan ainakin kuukausimansikkaa, ruohosipulia ja laventelia. Vaikka talvi on ollut vähäluminen, on sitä silti ollut sen verran, että taimilaatikot ovat pysyneet lumen suojaamina. Nostin siitä joutessani yhden laatikon jo kasvihuoneeseen sulamaan. Milloinkahan päästään syömään ensimmäiset kuukausimansikat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti