6.3.2021

Risulintunäyttely

Tähän julkaisuun on kerätty aikojen saatossa tekemiämme risulintuja. Linnut on tehty myytäviksi, joten suurin osa katoaa varastoistamme sitä mukaa kun niitä tehdään. Onneksi on kuitenkin tullut otettua kuvia (melkein) kaikista meillä valmistetuista linnuista. 

Teemme lintuja tilauksesta, mutta viljely- ja muiden kiireiden takia toimitusaika saattaa välillä olla pitkähkökin. Jos haluat tilata risulinnun, ota yhteyttä sähköpostilla: puutarha at vainolanluomu.net. Uusimmat risulinnut yleensä julkaistaan facebook-sivullamme https://www.facebook.com/Vainolanluomutila/ Lintujen hinta vaihtelee 25 eurosta (pienet) 250 euroon (kaikkein suurimmat). Harakan ja variksen tyylisten peruslintujen hinta on 30-50 euron välillä.

Kaikki linnut on tehnyt ja maalannut Yrjö Ruuskanen.

Tähän julkaisuun on kerätty kuvia vuosien varrella syntyneistä risulinnuistamme. Linnut tehdään myytäviksi, eivätkä ne yleensä kovin vanhene meillä, vaan lähtevät nopeasti uusiin koteihinsa. Onneksi suurimmasta osasta on kuitenkin tullut otettua valokuvat. Tässä on nyt katsaus aikojen saatossa tehdyistä risulinnuista.  Risulintuja tehdään myös tilauksesta, tosin toimitus saattaa välillä venyä viljelykiireiden ym töiden takia. Kaikki linnut on tehnyt ja maalannut Yrjö Ruuskanen.
 
Aloitetaan aapiskukolla! Tämä oli tilaustyö, korkeutta metrin verran. Tilaaja toivoi kukolle karttakeppiä käteen, joten sellainen tehtiin.

 
 Linnut ovat suunnilleen luonnollisen kokoisia. Ensimmäiset linnut olivat naturelleja, eli ilman väritystä. Myöhemmin suurin osa linnuista on maalattu mahdollisimman luonnollisin värein. Lintujen vartalo on muotoiltu katiskaverkosta. Varsinaista koivunrisua on ohut kerros verkon päällä. Jalat ovat metallilankaa, jota voi hieman muotoilla, jos lintu ei tunnu pysyvän pystyssä esin. epätasaisella alustalla. Lintujen lajityypillisten piirteiden hahmottamisessa on ollut suurena apuna vanha kunnon jonssoni, eli Lars Johnsson: Euroopan linnut.
 
 
Risuverstaan hallittua kaaosta

Ennen kuin päästään varsinaisiin lintulajeihin, otetaan tähän vielä kuva kanaemosta ja kananpojista. Niistä näkee, miten lintujen vartalo on tehty. 

Pikkutipu. Jalat ovat rautalankaa, joten niitä on helppo muotoilla.

Kanaemo. Kanassa ja tipussa ei siis ole käytetty ollenkaan risua, varsinaisissa linnuissa on risukerros katiskaverkon päällä.

 
 
Tervetuloa siis risulintunäyttelyymme! Kuvien taso ei ole paras mahdollinen, mutta jospa näistä se olennaisin välittyy. Kuvia on ehkä miellyttävin katsoa isommalta näytöltä, kännykällä saattaa taso olla aika huono.
 
Lintuja on meillä aika usein mukana  markkinareissuilla, siellä pääset näkemään lintuja livenä. Nettisivuillamme (http://www.vainolanluomu.net/ ) on listattu, missä milloinkin kierrämme myyntireissuilla. Ajantasaisin tieto on fb-sivullamme.
 
 Risulintujen jäkeen tässä julkaisussa on vielä muutama risueläinkin, ihan viimeisenä. Fasaani

Harakka. Näitä on valmistunut aikojen saatossa melko monta kappaletta.

Helmipöllö

Punatulkku. Pienet linnut ovat yhtä hitaita tehdä kuin isotkin.

Korppi.


Västäräkit


Kurki. Korkeutta tällä linnulla oli yli metrin.

Kuukkeli

Harakat, värjäämättömiä

Naurulokit, joukkoon näköjään on eksynyt töyhtöhyyppäkin

Palokärki

Varis

Pyrstötiaiset

Haarapääsky

Lokki, naturel


Närhi

Aapiskukolla aloitettiin, ja riikinkukkoon lopetetaan! Tämä riikinkukko oli noin metrin korkuinen, ja myytäessä kukon pyrstöön sidottiin vielä pienet ledivalot. Oli hieno!


Yllä on kuvattu suurin osa vuosina 2005-2011 tekemistämme risulinnuista (no siis, Yrjön tekemistä. Jotenkin lipsahtaa tuo monikkomuoto aina niin luontevasti tähän...). Risuverstasta ja luomutilaa pyörittää siis kaksi ihmistä, Susanna Seppänen ja Yrjö Ruuskanen, joista Yrjö tekee vaativimmat risutyöt kuten linnut.

 

 

Jos uusia lintulajeja ilmaantuu, lisäillään tähän kuvia. Mutta fb-sivullamme ainakin yritetään uusimmat teokset julkaista.

Lopuksi vielä muutama muu risuteos. Eläinhahmoja emme ole paljonkaan valmistaneet, tässä joitakin.


Cockerspaniel


Pikinokka kippurahäntä, eli pystykorva

Joogaava kissa
Varsa


Peura9 kommenttia:

 1. Aivan ihania ja jokainen niistä on hieno. Onnittelut sinulle taidosta tehdä risuista eläviä.
  Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Elävä risu onkin jännä uusi määritelmä!

   Poista
 2. Onpa upeita. Tykkäsin eniten Helmipöllöstä ja Joogaavasta kissasta ��,mutta pidin kaikista muistakin..����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkö pöllössä ja kissassa on jotain samaa, notkeutta tai jotain?

   Poista
 3. Wau, nyt on lintuset kohdallaan. Tuo riikinkukko upeine pyrstöineen olisi pihan komistus.
  Risuja vaan pitäs hommata jostain ennen lehtien puhkeamista. Ihan sormet syyhyää kun näitä katselee. Upeat väritykset. Jokainen lintu on tunnistettavissa.Hyvää naistenpäivää sinne lintuverstaalle.

  VastaaPoista
 4. Hyvää naistenpäivää! Kunhan nuo lumikinokset vähän vajenevat, niin alkaa paras mahdollinen risunkeräysaika. Lehtien puhkeamiseen asti pystyy keräämään!

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtavia torilla tavataa.eiku risumettään pitäs mennä kaatovat koivuja ottaa risut talteen jos sais jotain veivattua.aurinkoista kevättä.🐇🐰ja hyvää pääsiäistä.

  VastaaPoista