8.1.2014

Kangaspuiden alla

Viime  päivät olen konttaillut kangaspuiden alla. Puiden rakentaminen, loimen laittaminen, niisiminen ja pirtaan pujottelu onnistuivat yllättävän hyvin, ja sain niihin paljon apua mm. Heidin Iloisesta Käsityökulmasta, jossa oli paljon hyviä kuvia aiheesta. Yläsidonnan tekeminenkin kävi aika helposti, mutta sitten kun aloin sitoa polkusia, tulikin tenkkapoo.
Kaikki on vinksin vonksin
Tarkoitus oli siis kutoa ensin pari harjoitusmattoa, eli sidonnan oli tarkoitus olla se kaikkein yksinkertaisin, helpoin ja nopein...Neljän päivän ajan konttasin puiden alla, vaihtelin narujen paikkoja, kiristelin ja löysäsin, poljin ja kokeilin, mutta viriö ei ruvennut aukeamaan. Tuijotin nettiä ja luin silmät renkaina Pyysalon Kankaiden sidokset -kirjaa, mutta tilanne ei vaan ratkennut.

Eikä varmasti olisi ratkennutkaan, ellei kutoja-tuttavani Marja olisi kuullut katkeraa tilitystäni asiasta. Marja teki meille ripeän kotikäynnin, ja käski muuttaa aika monta asiaa: ylimääräiset reunaniidet kokonaan pois (miksi näin kapeisiin puihin on edes laitettu näin hirveä määrä niisiä?), ylä- ja alavälittäjät samaan rautaan (vaikka kirjassa ihan selvästi sanottiin että kahteen eri rautaan), kudottaessa pingotin ja loimi mahdollisimman kireälle (niin että soi!), taakse 3 tiuhtavarpaa, joita sitten liikutellaan loimen selvittämiseksi. Ja ratkaisevimpana kaikesta; luhan säätö yläasennossa.

Ai tätäkö voi säätääkin, ja vielä kahteen suuntaan?
Kun viriö sitten saatiin auki ja ensimmäiset testiheitot nakattua, kävi ilmi että pirrassa oli pari virhettä, joiden takia piti vielä yksi ilta näpräillä solmuja auki ja takaisin kiinni. Kävi siinä jo mielessä sekin, että olikohan tullut tehtyä vikaostos. Ei taida minusta olla kankuriksi, vaikka niin olen omista kangapuista haaveillut.

Juu, kaksi lankaa puuttuu. Ja tietysti niiden niidetkin.

Mutta niin vain koitti sekin hetki, että viriö suostui ystävällisesti aukeamaan, langat järjestyivät omille paikoilleen ja polkuset asettuivat oikealle korkeudelle. Ainoksi ongelmaksi jäi, että tottelevaisesti toimivien kangaspuiden ääreltä on nyt niin kamalan vaikea irrottautua mihinkään muuhun  hommaan.

Täydellinen viriö

1 kommentti:

  1. Hienoa. Minä juuri taisin varata käytetyt kangaspuut itselleni ja ne tuodaan heinäkuussa. Toivottavasti hän ehtisi myös kasata sen, koska minulle se olisi kerta ensimmäinen. Olohuoneeseen tein jo valmiiksi sopivan tilan puille.

    VastaaPoista