3.11.2013

Mykkä kukko

Onko pakko jos ei taho?

Heräsin eräänä päivänä huomaamaan, että pihamaalla oli oudon hiljaista. Kanalauma kyllä laidunsi ihan normaalisti ympäri pihaa, mutta mitään ääntä ei kuulunut. Kukkonuorukainen, Poitsu Poikolainen nimeltään, kuljeskeli rouvien keskellä muina miehinä, mutta minkäänlaista ääntä se ei päästänyt. Ei ollut päästänyt pitkään aikaan. Itse asiassa, nyt kun tarkemmin ruvettiin miettimään...olikohan se koskaan kiekunut?


Poitsu Poikolainen aloitti kukonvirkansa meillä noin kuukausi sitten. Sitä ennen se oli liehunut ja riekkunut muiden kukkopoikien laumassa, veljiensä mukana kinastellen ja kanoja kiusaten. Kun se sitten jäi lauman ainoaksi kukoksi, pihamaalle laskeutui rauha ja kanatkin uskalsivat taas munia, syödä ja liikkua vapaammin. Kunnes alkoi tuntua jo liiankin rauhalliselta.

Enkä laula.

 

Tämä kukkohan ei kieu.
Ei potpottele, kurise eikä narise.
Ei kiljahtele sen paremmin ilosta kuin pelostakaan.
Ei kai kukko voi olla mykkä?

 


Poitsun vaikeneminen alkaa kiehtoa entistä enemmän. Sen edesottamuksia tulee nyt seurattua pihalla tavallista tarkemmin. Sitä alkaa miettiä, oliko sen lapsuuden olosuhteissa jotain poikkeavaa – aivan! Jotain löytyykin menneisyydestä!  Poitsuhan syntyi siihen kesälliseen sateenkaariporukkaan, jota hoiti peräti kaksi emoa. Ehkä sen miesmalli jäi puutteelliseksi kahden ylihuolehtivan emon puristuksessa? Kenties isä Nuffield oli liian kiireinen kaikkien rouviensa kanssa, ja pikku-Poitsu peri poissaolevan iskän roolimallin? Jos se protestoi hylkäämistään vaikenemisella? Salaperäistä kerrassaan!
Laula ite.

Mutta ehkä Poitsu ei vaan tiedä olevansa kukko? Vielä? Annetaan sille aikaa, ja muistetaan vanha suomalainen kansanviisaus: Ei kukko käskemällä laula. Aiemmin siihen on meillä muka-vitsikkäästi lisätty ”...eikä komentamalla lopeta...” No, ei lisätä enää.

Jos ei kelpaa ni voin mie lähteeki.

2 kommenttia:

  1. Ei kukko käskien laula.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näköjään niin, nyt sekin tuli todistetuksi. Eikä Poitsua nyt hoputeta yhtään, antaa ajan kulua vaan...

      Poista