20.11.2013

Retki datsalle

Syksyinen maisema saa mielikuvituksen liikkeelle. Mitä kaikkea täällä kesällä tapahtuukaan!
Pääsimme tänä syksynä vierailemaan venäläisellä datsalla. Datsahan suomennetaan usein kesämökiksi tai huvilaksi, mutta venäläinen datsailu poikkeaa hieman suomalaisesta mökkeilystä. Meikäläiset kesämökit ovat joko metsän tai järven lähellä. Datsat taas ovat kaupunkien läheisyydessä olevia alueita, joita käytetään viljelyyn, ja touhu muistuttaa lähinnä suomalaista siirtolapuutarhaelämää. Datsalla kasvatetaan ruokaa, ja pihan pinta-ala on tehokkaasti hyödynnetty.                      
Koko piha on tehokkaasti hyödynnetty.
Tällä datsalla koko piha oli jaettu kohopenkkeihin, joita kiersi lautareunus. Voin keksiä useitakin hyviä puolia tällaiselle viljelytavalle. Penkit lämpenevät keväällä nopeasti, ja muovikatteilla mullan lämpenemistä voisi nopeuttaa keväällä vielä lisää. Vanhanajan lämpölavamenetelmä onnistuisi näissä penkeissä hienosti! Pohjalle kompostia ja hevonkakkaa, ja alkukeväästä lasit päälle - sadon aikaistaminen onnistuu varmasti. Ennen vanhaan lämpölavat suojattiin alkukevään kylmiltä öiltä tarkoitusta varten kudotuilla olki- tai kaislamatoilla, ja saranallisia luukkuja availtiin ja suljettiin ilmojen mukaan. Taisi olla ihan kokopäivätyötä sellainen.

Penkeissä on mahdollista viljellä erityisen tehokkaasti. Nopeasti valmistuvista lajeista (retiisi! salaatit!) voisi kasvattaa useita satoja. Yrteille voisi varata oman penkkinsä, joiden ohi kävellessä aina tupsahtaisi sulotuoksuja ilmaan. Kukille tietysti omansa, ja kumppanuuskasvit samoihin tai ainakin vierekkäisiin laareihin.

Sateisina kesinä kohopenkin kasvit eivät kärsi märkyydestä - tosin käytävät saattavat ehkä kärsiä sitäkin enemmän. Käytäville laitettujen pitkospuiden alta olisi helppo poimia etanat aamuisin...ja ahkeran puutarhurin tallaamilla käytävillä eivät rikkaruohotkaan pääse rehottamaan. Heiluriharalla vaan puutarhuri ryhdikkäässä asennossaan huispaisi käytävälle ilmaantuvat rikkaruohot pois. 
Vielä löytyy poimittavaa, otetaan nyt persiljaa ainakin.
Osaa kohopenkeistä olisi helppo käyttää myös kompostina. Pihalta tulevan kasvijättteen voi kasata reunusten sisään, ja niiden maaduttua paikalla on valmiiksi lannoitettu multapatteri vaikka kaaleille tai muille voimakasta lannoitusta vaativille kasveille. Hajoavalla ainekselle siististi peitelty kompostikasa olisi varma onkimatojen keruupaikka...ja siilien talvehtimispaikka...

Viljelykiertoa on helppo toteuttaa kohopenkkijärjestelmässä. Ja jos sitten jokin kasvitauti pääsisi valtaamaan jonkun penkeistä, alue olisi helppo jättää viljelemättä siksi aikaa että se puhdistuu.Vuorottelun ja kompostin ansiosta viljelystä saisi todella tehokasta, ja pieneltäkin pinta-alalta varmasti enemmän satoa kuin tavallisin keinoin.

En tiedä millaisessa talvikäytössä datsoja pidetään, ja säilötäänkö satoa paikan päällä vai kuljetetaanko tuotteet kaupunkiin. Monista lajeista voi kuitenkin korjata satoa vielä lumien altakin, joten datsalla varmasti vieraillaan pitkälle syksyyn.  
Спокоиной зимой зимы, даченька.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti