17.2.2021

Tavoitteena omat chiat ja maapähkinät.

Pakkaset eivät hellitä, mutta nyt ei enää kannata siirtää kylvöjä. Tänään oli vuorossa jo vähän isompi kylvöerä. Viikolla myöhästetyt ruohosipulit ja viikolla aikaistetut tomaatit saivat kunnian aloittaa taimihuoneen pöytien täyttämisen. Voi olla, että itäminen tapahtuu nyt vähän tavallista hitaammin, jos taimihuone ei jaksa lämmetä kunnolla kovien pakkasten takia. Toisaalta taimilaatikoita on nyt vielä niin vähän, että kaikki voitiin levittää valojen alle. Valot usein nopeuttavat itämistä.

Laatikot peitetään läpinäkyvällä kalvolla kosteuden säilyttämiseksi.

Kylvövuorossa tänään oli ruohosipulia, kiinansipulia, tomaatteja ja maapähkinää. Kyllä, pieni erä maapähkinöitäkin. Maapähkinöitä meillä on kasvanut aiemminkin, ja kokemus on näyttänyt, että ne todella käyttäytyvät niin kuin siemenpussissa kerrotaan: kukkavarsi kääntyy kohti maata ja työntää siemenen, siis sen pähkinän, itämään multaan. Maapähkinän taimia meillä ei tule mitenkään isoja määriä, mutta kun tänä vuonna on tarkoitus lisätä valikoimaan uusia, hauskoja ja erikoisia kasveja, maapähkinä valikoitui mukaan siihen sakkiin.

Jokohan ensi kesänä ollaan omavaraisia maapähkinöiden suhteen.

 Yhtenä uutuutena tänä vuonna meillä kasvaa myös chiasalvia. Se tuli kylvettyä niin aikaisin, että ensimmäiset taimet on jo ehditty kouliakin.

Chian taimilla oli jo isot juuret, vaikka maanpäällinen osa näyttääkin pieneltä.

Chiaa meillä ei ole aiemmin kasvanut, joten omaa kokemusta siitä  ei vielä ole. Se tiedetään, että kasvukausi on melko pitkä. Kasvi on kotoisin Keski-Amerikasta, ja Suomessa se kasvaa yksivuotisena. Pituutta kasville tulee yli metri. Siemeniä käytetään pellavan siemenen tavoin, vaikka salaatin, puuron tai jogurtin kanssa.


Eipä tiedä, vaikka ensi syksynä pullotettaisiin omia chian siemeniä.

 

What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti