29.7.2014

Kuivuutta kukkapellolla

Varoituksen sana: tässä tekstissä ei mässäillä ihanalla kukkarunsaudella.
 
Kärventynyttä ruiskukkaa
Koko heinäkuun jatkunut kuivuus alkaa jo näkyä kukkapellolla. Vaikka tänään satoikin pari tuntia, vaikutus ei näy kasveissa ihan heti. Ja joidenkin lajien osalta on nyt pelkona, ettei sade sittenkään ehtinyt ajoissa, ja tuhot ovat lopullisia.  Helle saa kukat kukkimaan tavallista nopeammin, ja ne vanhenevat peltoon hetkessä. Näin kävi nyt mm. ruiskukalle.
 

Osa pellavasta taas jäi onnettoman lyhyeksi. Pellon yläpää on kuivinta aluetta, ja sinne kylvettyyn pellavaan helteet iskivät kovimmin. No, onneksi pellavaa on kylvetty muuallekin, ja se alue taisi vielä pelastua. Sadonkorjuuseen on vaan nyt käytävä tavallista aikaisemmin, sillä sylkyt kehittyvät ja ruskettuvat hirmuista vauhtia.

Pellava ruskettuu jo. Kuva otettu 29.heinäkuuta.

Asteri, kehäkukka ja tsinnia reagoivat kuivuuteen kasvamalla ja kukkimalla tavallista matalampina. Jonkin verran niitä pääsee poimimaan, mutta sato jäänee pieneksi. Kesäkukkapäivä on suunnitelty pidettäväksi 24.8., mutta hyvinkin mahdollisesti näiden kukkien kukinta on siinä vaiheessa jo täysin ohi.Tämmöistä tämä joskus on, kun töitä tehdään luonnon ehdoilla.


Ehtiköhän tämänpäiväinen sade pelastaa tätä kehäkukka-parkaa.
Onneksi kukkapellon kukissa on kuitenkin sellaisiakin kovanaamoja, jotka eivät näistä helteistä vielä hätkähdä. Olkikukka, sini-ikiviuhko ja väriohdake kasvavat ja kukkivat, vaikka pellolla on niin kuumaa ettei puutarhuli kärsi kävellä avojaloin, ja jokaisella askeleella rutikuiva pelto nostattaa hirmuisen hiekkapilven.
Väriohdake eli saflori
Kuivuudesta ei piittaa myöskään koristeportulakka, joka kuumuudensietokyky on jotain aivan ennätyksellista. Kukkapeltokasvihan se ei tietystikään ole, mutta aasinsillan kautta saadaan sekin tähän juttuun mahtumaan. Portulakka nimittäin jaksaa kukkia, vaikka lämpö nousisi ennätyslukemiin!

Koristeportulakka
Lisäys 7.8.2014: Kesäkukkapäivä on nyt sitten tältä vuodelta peruttu. Kukkapelto ei kestänyt tätä kuivuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti