8.7.2014

Jakolaskuja sipulimaalla

Torikaupan harjoittaminen on pitänyt puutarhulin kiireisenä, mutta toki kasvimaallekin ehtii silloin tällöin. Jos ei hoitotöihin, niin ainakin katsastamaan kasvuvauhtia. Alkukesän viileys ja sateet ovat ilmeisesti olleet sipulille mieleen. Ryvässipuli näyttää hyvältä, itse asiassa oikeinkin hyvältä. Arvio on helppo tehdä, koska minkäänlaista aikaisempaa kokemusta ei asiasta ole.

Tanakat varret ja kasvuvauhti parhaimmillaan
Ämpäriin istutetun koeversion lisäksi myös pellossa olevat sipulit alkavat jakautua. Sipulit näyttävät jakautuvan neljäksi, viideksi tai kuudeksi sipuliksi. Sekin vaikuttaisi aloittelevan ryvässipuliviljelijän mielestä erinomaiselta asialta. Sillä jos sipuli jakautuisi vieläkin useammaksi, kai se sitten jäisi pienemmäksikin? Tässähän tähdätään nyt laatuun eikä niinkään määrään. Suunnitelmissa on lajitella sipulit sadonkorjuuvaiheessa lukumäärän mukaan ja vähän seurailla, periytyykö jakautuminen ja miten se oikeasti vaikuttaa sipulin kokoon.


Sipulirivit ovat kyllä luonnossakin yhtä komeat kuin kuvassa. Yksikään istukas ei jäänyt itämättä, ja puutarhulin valppauden ansiosta nekin pelastuivat, jotka jokin luonnonilmiö oli noukkinut maasta ja  viskellyt alkuperäiseltä istustupaikalta. Syyttävä katseemme suuntautuu variksiin, jotka ovat ennenkin leikkineet sipuli-istukkailla.
Levaitä käytäviä ei viitsi hoitaa kunnolla. Ensi kesänä muistettava tehdä kapeammat. 

Ensi vuotta ajatellen on ehkä kuitenkin korjattava istutusetäisyyksiä hieman. Riviväli on pikkuisen ylioptimistinen, vaikka mistäpä sitä tietää, kuinka leveiksi ryppäät vielä kasvavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti