5.4.2014

Uuteen kotiin


Miinus viidestä plus neljäänkymmeneen...
Idätyshuone on niin tupaten täynnä kylvökennoja, purkkeja ja laatikoita, että puutarhuli ei meinaa itsekään enää mahtua sekaan. Ja kuitenkin uuttakin pitäisi vielä kylvää monta monituista kennoa. 

On siis otettava seuraava askel kevään etenemisessä, ja ruvettava siirtämään pikkutaimia kasvihuoneeseen, vaikka yöt ovat vielä pelottavan  kylmiä. Ensimmäiseksi siirretään kylmää kestäviä lajeja; laventeli, rosmariini, salvia. Herkkähipiäisemmät, kuten tomaatti ja basilika, jätetään vielä odottamaan lämpimämpiä ilmoja. On kuitenkin varmistettava, että ilma ei ole liian kylmä siirtoon. Auringonkaan ei mielellään tarvitsisi porottaa liian pelottavasti keinovaloon tottuneille taimille


 
Tihkuletkut vielä  ihan sykkyrällä
Ennen taimien roudaamista on kuitenkin valmisteltava muutama pikkuseikka kasvihuoneessa. On siivottava pöydät ja laitettava niille muovit, altakastelumatot ja tihkuletkut. On viriteltävä huoneen poikki väliseinä, sillä lämmitysteho riittää vain puolikkaaseen huoneeseen, ja kattoon välimuovi, että lämpö pysyisi pienemmällä alueella. 

Kylmällä puolella mahtuu vielä hyvin tekemään risutöitä, ja päivällä lämpötila nousee sielläkin ihan mukaviin lukemiin.


Altakastelumatto kannattaa kastella ennen kuin taimet tuodaan

Lisäksi on puhdistettava vesitynnyrit ja asennettava pumput. On tarkistettava varsinaisen lämmityslaitteen ja varavehkeen kunto, ja luettava uudelleen varavehkeen käyttöohje, koska sitä on (onneksi) jouduttu käyttämään niin harvoin, ettei rutiinia ole päässyt syntymään. 

Varavehje on sähkökatkosia varten, ja onneksi niitä ei ole juurikaan sattunut silloin, kun taimet ovat kaikkein haavoittuvaisillaan.


 
Osa taimista saa olla ensin styrox-laatikoissa
 
Ja sitten vaan kantamaan taimia uuteen kotiinsa, parempaan valoon ja väljempiin tiloihin!

Tällainen taimien kuljettelu on tietysti työlästä, mutta se mahdollistaa kohtalaisen isojen määrien kasvattamisen pienissä tiloissa mahdollisimman energiatehokkaasti, kun alkukasvatusta varten ei vielä tarvitse pitää koko kasvihuonetta lämpimänä. 

Ja sitä mukaa kun tilaa jossain vapautuu, sinne kylvetään aina uutta kasvamaan.

1 kommentti:

  1. No niin. Kylvökuume tarttui. Vaikka meillä sitä harrastetaan huomattavasti pienemmässä mittakaavassa... :)

    VastaaPoista