7.12.2013

Tahti kiristyy kun joulu lähestyyTahti sen kuin kiristyy. Tällä viikolla ollaan kaksilla joulumarkkinoille: torstaina Mikkelin Kenkäverossa klo 14-24 ja viikonloppuna Lappeenrannassa Linnoituksen joulumarkkinoilla la-su. Kumpikin paikka on tosi tunnelmallinen hamärän laskeutuessa, ja Kenkäveron Yöhän on tapahtumana ihan omaa luokkaansa kaikkinen kynttilöineen ja lyhtyineen.
Kranssipohjat tehdään korallisalavasta
Kovin montaa varsinaista työpäivää ei tälle viikolle jää, joten nyt on oltava tarkkana. Työnjohto laski eilen illalla saunassa, että jouluun asti kummankin havutyöläisen olisi tehtävä 5 kranssia päivässä, että pysytään tavoitteessa. Kasvihuoneessa on jo liian kylmä työskennellä, joten havut on raahattava sisätiloihin. Raikas havun tuoksu onkin leijaillut huushollissa jo pitkään. Veikkaan, että se on aika voimakas – omaan nenään sitä ei kyllä huomaa, eikä viime aikoina ole käynyt sellaisia vieraitakaan, joilta olisi tuoksun voimakkuutta voinut tiedustella. Vai ehkä vieraita ei ole enää käynytkään just tuoksujen takia…?

Tänä vuonna kranssimme tehdään pihtakuusesta. Olin jo hetken varma, että kyseessä on palsamipihta, mutta nyt iski epäilys. Tuoksu on kyllä voimakas ja neulanen lovipäinen, mutta muut tuntomerkit eivät ihan täsmääkään. Sovitaan siis, että tämän vuoden havu on meillä jotain risteytyspihtaa, joka muistuttaa eniten palsamisellaista. Joka tapauksessa pihtakuusesta tehdyt tuotteet ovat hyvin kestäviä, eivätkä ne karise sisälläkään. Ja kranssintekijän kädet tykkäävät, kun neulaset ovat niin pehmeitä.
 
Joulumarkkinoille on askarreltava monenlaista muutakin kranssien lisäksi. Risutuotteista tärkein on tötteröamppeli, joita tehdään päivittäin. Tötterö koristellaan nyt talviaikaan havuisesti, ja tällä kertaa havuksi on saatu vuorimäntyä. Siitäkin leviää ihana tuoksu huoneisiin. 
Antaa toisten touhottaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti