10.5.2016

Simaa ja salviasipsejä

Piti latvoa salvian taimia. Jostain syystä ne tahtovat alkuvaiheessaan aina kasvaa hirmu rötkäleiksi, ja siihen auttaa vain latvominen. Kun latvan katkaisee, taimi alkaa heti kasvaa tanakaksi ja monihaaraiseksi.
Kasvit ovat vielä pieniä, mutta tuoksu on huumaava.

Puutarhuli ei tunnetusti malttaisi heittää mitään roskiin, joten salvian latvatkin joutuivat heti K-koekeittiöön, sipsien raaka-aineiksi. Ohjeessa käskettiin tekemään sipsit suurista lehdistä, mutta koska niitä nyt ei ollut, tehtiin pienistä latvoista. Ja kyllä tulikin hyvää!

Lehdet irrotellaan varresta ja pyöritellään jauhoseoksessa

Ohje kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan näin: pyöritellään salvian lehtiä seoksessa, jossa on 1 dl vehnäjauhoja, vähän suolaa ja ripaus mustapippuria. Ja sitten paistetaan paistinpannulla kauniin vihreäksi. 

Jauhot tarttuvat pintaan.
 
 Salvian lehdet ovat hieman tahmeita - tai öljyisiä, kuinka vaan - joten jauhoseos tarttuu lehtiin hyvin. Ja toden totta, lehdet pysyivät paistettaessa kauniin vihreinä! Näin pienistä lehdistä ei kylläkään tullut sipsin kokoisia sipsejä, mutta aivan erinomaista sormin naposteltavaa raksua kuitenkin. Ja maku vain paranee, kun paistos jäähtyy.

Eihän mikään rasvassa käristetty voi olla kuin hyvää!


Kohta päästään tekemään myös Louhisaaren juomaa.

Jäähtyneet, paahteisen yrttiset sipsit nautitaan sormin mieluiten kylmän siman kanssa. Sipsiohjetta voi soveltaa myös vaikkapa lehtikaaliin - sitä vain ei vielä näin aikaisin keväällä ole saatavana.

5 kommenttia:

  1. No nytpä tulikin sellainen vinkki mitä täytyy ehdottomasti kokeilla, kunhan salvia vähän kasvaa!! Kiitos luomutilan puutarhuli <3

    VastaaPoista
  2. Näin lihakauppiaana on tullut kokeiltua salviaa ja vasikkaa..on myös tosi hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salvia ja lammas taitaakin olla se kaikkein perinteisin yhdistelmä.

      Poista