27.4.2016

Epäluomut kanat ja niiden munat

Kanat ovat munineet oikein kiitettävästi viime aikoina, ja munarinkiin on ilmoittautunut ihan uusia asiakkaita. Koska firmamme nimi on Väinölän luomutila, saattaa jollekin tulla sellainen mielikuva, että kananmunamme olisivat luomutuotettuja samalla tavalla kuin viljelytuotteemmekin. Näinhän ei asian laita ole, sillä kanamme eivät ole virallisessa luomutarkkailussa. Siis, kanamunamme eivät ole luomua, tulkoon se nyt tässä taas kerran todettua!

Mitäs siinä tarkkailet?
Kyllähän meillä silti yritetään hoidella kanoja luonnonmukaisesti, vaikkei tarkastaja olekaan käynyt  toteamassa olosuhteita. Kanalassa on ikkunat ja luonnonvaloa niinkuin pitääkin (tosin aika pölyiset ikkunat), orret nukkumista varten ja pesät munimista ja hautomista varten. Pehkua on kuopsutettavana ja kylpemistä varten, eikä ketään pidetä häkissä. Pimeinä talvipäivinä annetaan keinovaloa, mutta ei liikaa, että rouvat saisivat myös levätä.

Ikkunat on. Kulman takana näkyy osa katetusta ulkotarhasta.
Pesät on.
Ikkuna, pesä ja kana nimeltä Kaneli. Nukkumaorsiakin siinä näkyy.

Olosuhteiden puolesta siis täyttäisimme luomuvaatimukset. Maksimikanamäärä luomussa taitaa olla 3000 kanaa, joten meidän parikymmentä menee täyttää senkin vaatimuksen.

Lajinmukaiset käyttäytymisen vaatimuksetkin tulevat täytetyiksi. Kanamme saavat hautoa ja hoitaa poikasia, nukkua orrella ja etsiä ruokansa kuopimalla. Kanoilla on turvanaan kukko, ja poikaset saavat vieroittua emosta sitten kun itse parhaaksi näkevät.
Emo opettaa pojat syömään.

Ne saavat myös osallistua risutöihin.

Kesäkuun alusta usein marras-joulukuulle asti kanamme saavat olla ulkona täysin vapaasti.
Sulkasatoinen kana vaihtaa höyhenpukunsa syksyllä valmistautuakseen talveen.
Ruokinnassa meillä lipsutaan luomuvaatimuksista eniten. Lähistöltä ei  ole saatavana luomukauraa, joten se ostetaan meille tavanomaisena. Munitusrehu ja kalkki ovat olleet tähän asti tavanomaista, mutta viime viikolla Agrimarket yllätti iloisesti, kun myyjä ilmoitti että heillä on nyt luomurehua. Sen lisäksi kanasille annetaan talvella ruoantähteitä ja kerppuja (jos on muistettu tehdä niitä kesällä). Muun ruokansa kanat etsivät pihalta ja metsästä kesäaikaan omatoimisesti.

Vadelmakerppuja.

Talvellakin ulkoillaan, jos ei ole liian kylmä.

Poikaset opettelevat ensin tarhassa, sitten vasta lähdetään suureen maailmaan.


Herukkapensaat on tehokkaasti tyhjennetty. No, nautitaan sitten marjat kanamunien muodossa.


Talvella pitää lauman arvojärjestys olla kunnossa, ettei tule turhia riitoja.

Ois täällä kyllä muitakin kuvattavia kuin nuo iänikuiset kanat.
5 kommenttia:

  1. Ihania kanasia. Ja ota nyt tuo linssilude seuraavaksi kuvauksen ja kirjoituksen kohteeksi, että sille tulee hyvä mieli. ;)

    VastaaPoista
  2. Mukava kirjoitus Susanna.ja munat ovat olleet hyviä !

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista