12.6.2015

Omput järjestykseen

Jopa saatiin tämän huushollin omenapuut järjestykseen!


Puutarhuli tilasi torikauppiaskollegalta nimilaput omenapuilleen. Kollega kaiversi komeasti puulapuille nimen ja vuosiluvun jokaiselle omppupuulle, ja lappusiin vielä pienen reiän, josta lätkän voi kiinnittää puuhun roikkumaan. Eipä enää tarvitse muistella puiden nimiä tai istutusvuosia! Lappuset vain killumaan puihin, niin faktat pysyvät tallessa!


Nimilappuja tilatessa piti käydä läpi vanhat päiväkirjat. Jokaiselle puulle löytyikin sieltä istutuspäivämäärä ja paikka pihakartasta. Tiedot olivat siellä tallessa, mutta aikamoisen selaamisen takana.


Puista vanhin on Maikki, joka ostettiin edelliseen kotiimme, ihanaan mökkipihaamme Haapalaan, paikkaan josta oikeastaan maalaiselämämme varsinaisesti alkoi (Haapalasta olisikin aiheellista joskus laatia oma kirjoituksensa, muistuttakaapa jos ei rupea kuulumaan). Maikkia siirrettiin ja uudelleenistutettiin kerran kesässä ensimmäiset 3 vuotta, ja neljäntenä vuotena se vielä siirrettiin tähän nykyiseen paikkaansa. Nyt se on jo niin iso, ettei siirtäminen ihan helposti enää onnistuisikaan. Sille myös pidettiin virallinen istutusseremonia, eli laulettiin ja leikittiin piirileikkiä - siis sillä ensimmäisellä istutuskerralla.

Maikki on muotopuoli ja kasvaa vähän vinossa, sellaisiahan ne halvalla alennusmyynnistä ostetut usein ovat. Mutta se tekee paljon ja hyvän makuisia omppuja, ja ne kypsyvät jo elokuun alussa.


Muutama vuosi sitten tuli haksahdettua hillittykasvuisiin puihin, ja nyt se vähän harmittaa. Olisivat kuitenkin saaneet olla ihan oikean kokoisia, kun tilaakin on. Hillittykasvuiset ovat  kaikki eri lajikkeita, ja selvyyden vuoksi puutarhuli istutti ne talolta katsottuna aakkosjärjestykseen. Luuli sillä tavalla paremmin muistavansa niiden nimet. Mutta tämä nimilappuasiahan nyt ratkaisi tämäkin ongelman.


Viime vuosina pihan omenapuukokoelma on karttunut vuosittain yhdellä tai useammalla omppupuulla. Voi kun olisi ymmärtänyt istuttaa niitä jo heti alusta alkaen, enemmän ja aiemmin. Puun istuttaminen ei koskaan ole turhaa -  ainakaan omenapuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti