14.6.2015

Kurpitsoita ja sankaremoja

Kurpitsaviljelmä. Ei hyvältä näytä. Olisi pitänyt edes harata ennen kuvan ottamista.

Tällaista on kurpitsan (ja monen muunkin kasvin) kasvattaminen vapaiden, onnellisten kanojen omistajien kasvimaalla. Yhdet taimet on jo potkittu nurin, uudet suojattiin näillä kauniilla laatikoilla. Laatikoita ei tarvitse onneksi kauan katsella, kurpitsat vahvistuvat nopeasti kanan kestäviksi.

Vielä on kurpitsan taimia jäljellä. Kaikki tietysti luomua.

Mutta onneksi on vielä taimia, mistä istuttaa entisten tilalle. Josta tulikin mieleen, että mm. kurpitsan taimia on meillä vielä reilusti myytävänä. Jos et jaksa hakea torilta, luomutaimiamme saa nykyisin myös Savonlinnan Carlsonin puutarhamyymälästä.

Sinne, heti kun silmä välttää.
Tässä olisi oikea paikka rouvasväelle. Valkosipuliriveissä saa kakkia ja kuopia ihan luvan kanssa.

Kanalan väkeä on pidetty aamuisin kotiarestissa, koska rouvat alkoivat taas munia muualle kuin kanalaan. Sitten aamupäivällä, heti kun säädetty määrä munia on koossa, rouvasväki kyllä pääsee vapaasti ulos. Ja heti ne kyllä tietävät, minne mennä. Kanalla on oikeasti pitkä muisti. Sananlaskuissa morkataan kanoja ihan suotta.

Poikaset kuoriutuivat alunperin tuolla takana.

Mutta vanha, luotettava sankaremo Phyllis se vain hoivailee poikasiaan hämyisessä kanalassa muiden kirmaillessa kasvimaalla. Se nimittäin teki sen taas, kuinkahan monennen kerran! Panin rouvan alle 10 munaa heti kun se näytti hautomahalukkuuttaan, ja tänään poikaset kuoriutuivat. Kuoriutumisen jälkeen se vaihtoi pesän paikkaa, ja jätti 3 munaa kylmilleen.Yhden se oli pyöräyttänyt pesästä pois jo aiemmin.

Näetkö, tuossa oikealla on ne 3 hylättyä munaa. Poikaset ovat emon alla.

Yritin vielä laittaa munat sen alle uuteen paikkaan, mutta se siirtyi taas, joten tällä kertaa täytyy luottaa sen näkemykseen. Otin munat pois. Kyllä Phyllis nimittäin tietää mitä tekee, niin monta poikuetta se on jo kasvattanut. Kai nyt jossain sananlaskussa ylistetään kanan viisauttakin, eikä aina vain tyhmyyttä? Phylliksessä ainakin on aitoa elämänkokemuksen tuomaa viisautta.

Vanharouva Phyllis. Heltasta näkee, että ikää on jo. Ja silmätkin ovat vähän tihruiset.

Tämä pikkutirppa onkin tällainen viirukas naamaltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti