20.2.2015

Ei-niin-tehokasta tuotantoa

Paikallislehdessä oli kiva juttu pienen kanalan omistajasta. Hyvä että joku saa vielä elantoa pienimuotoisesta maanviljelyksestä, näinä tehokkuuden ja suurten tilakokojen aikoina. Tämä kanalan pitäjä toimitti munia ihan kauppaan asti, eikä munilla ole markkinointivaikeuksia.


Ihan kuin meillä, puutarhuli ajatteli, samanlainen pikkumökki. Ja kanalassa sama järjestys. Meilläkin  munat viedään käsistä. Ei markkinointiongelmia, ihan tuttua. Miksi sitten meillä ei...?

Onneksi kirjahyllystä löytyy opaskirjoja joka tarpeeseen

Tässä kohtaa puutarhuliin iski ahneus, ja se rupesi kuvittelemaan munabisneksensä laajentamista. Pois tehottomuus ja lällärimeininki, nyt meilläkin ruvetaan tuottamaan laatumunia koko maakuntaan! Lattiapinta-alan tehokkaampi hyödyntäminen! Lyhytikäisempiä munijarotuja! Konehaudontaa! Automaattiruokintaa! Ja, mikä parasta, munia kauppaan asti myytäväksi!

Vielä olisi paljon tehostamisen varaa
Mutta aika nopeasti alkoi löytyä esteitä munabisneksen laajentumiselle.  Miten kävisi mummokanoille, sellaisille kuin Mustikka ja Phyllis? Pois vaan, kun eivät kerta enää muni? Eikö enää koskaan omia pikkupoikasia ja hautovan kanaemon onnen seuraamista? Kukko vaihtoon joka toinen vuosi, taikka ehkä ei kukkoa ollenkaan, rehua tuhlaamasta? Sympaattisen, vähäruokaisen ja pitkäikäisen mutta niin tehottoman maatiaisen vaihtaminen jalostettuun munijarotuun?

Tänäänkin tämä porukka pyöräytti kuitenkin 3 munaa.
Entä mitenkäs vapaan kanankasvatuksen periaatteet saataisiin sopeutumaan tehokkuusvaatimuksiin? Alettaisiinko mainostaa munien itsepoimintaa tuolta metsästä jonne ne, villit ja vapaat, aina kesällä munivat? Taikka perustetaankin geo-kätköjen sijaan egg-kätköjä? Siskonlapset saisivat taas piirtää asiakkaille karttoja kanojen reiteistä ja oletetuista munakätköistä? Koulutettaisiin koira munanoutajaksi? Kielletään hautominen, koska munia tarvitaan  myyntiin?

Minä olen Poitsu Ensimmäinen. Älä sinä kuule pidä muita kukkoja.
Ajatusleikkiä ei tarvinnut kauan jatkaa.  Meillä jatketaan entisenlaista elämää kanojen kanssa ja niiden ehdoilla tulevaisuudessakin. Munikoot kanaset minne ja milloin haluavat, jospa se leipä tulisi sitten jostain muualta. Mutta jos kiinnostuit enemmän,  maatiaiskanoista  ja erityisesti Savitaipaleen kannasta pääsee klikkailemaan lisätietoja oheisista linkeistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti