9.9.2014

Mansikkapinaattia ja tomaattipaprikaa

Tänä kesänä kasvihuoneessa ja puutarhassa kasvoi monta uutta ja ihmeellistä kasvia. Mikä viiraus liene keväällä iskenyt, kun oli niin paljon innostusta kokeilla uusia kasveja. Useimpina keväinä tulee kasvateltua aina niitä samoja varmoja lajeja ja lajikkeita.

Tomaateissa meillä on ollut vakiolajikkeena Money Maker. Mikäs siinä, hyvä tomaattihan se. Kasvaa kiltisti ja tekee paljon satoa. Nyt kuitenkin kokeiltiin kirsikkatomaattia ja mustaa tomaattiakin. Kasvatuksessa oli vähän ongelmia, mutta kummastakin tuli lopulta hyvä sato. Mielettömän hyvän makuisia olivat molemmat. Kirsikkatomaattia otettiin jo keittiöön kypsymään monta tertullista. Taitaa ensi vuonna Money Maker joutua väistymään näiden tieltä.

Päältä ruskea, sisältä epäilyttävän tumma, vähän kuin pilaantunut...mutta ah kuinka hyvän makuinen!
Tämän punaisemmaksi ei musta tomaatti tullut.
 Chileja kasvatettiin myyntiin muutamia lajikkeita. Itselle kuitenkin jätettiin melkein  kaikki Jamaican Bellit, kun sitä radion chiliohjelmassa keväällä niin kehuttiin. Hauskan kellon se tekikin, mutta ei ainakaan nämä meidän Bellit niin isoiksi kasvaneet että olisi voinut tehdä ohjeen mukaisia täytettyjä chilejä.
Vihreä kello muuttuu oranssiksi kypsyessään. Toinen kello takana. Jamaican Bell.
 Hauskin ja ehkä hyödyttömin kokeilu tänä vuonna oli mansikkapinaatti. Se valittiin mukaan ihan vaan nimen perusteella....Ihan hyvä peruste sekin on! Matala kasvi teki kyllä pieniä marjoja koko kesän, mutta aika mauttomia ne olivat. Lehtiä kuulema voi käyttää pinaatin tavoin, mutta eipä tullut käytettyä. Yllättäen kanat eivät olleet näistä marjoista ollenkaan kiinnostuneita, vaikka tavallisesti ne syövät kaiken minkä löytävät. Marjojen pinnalla on siemeniä, jotka syödessä narskuvat hampaissa. Veikkaan, että tätä kasvia tulee löytymään pihasta tästedes aina, sen verran nopeasti siemenet tuntuvat kypsyvän ja leviävän ympäri pihaa. Eipä haittaa.

Mansikkapinaattia kukkapenkin reunalla

Toinenkin hauska kasvi otettiin mukaan nimensä vuoksi: tomaattipaprika. Ehkä olin aavistuksen pettynyt kun kävi ilmi, että se on saanut nimensä hedelmän muodon takia. Ei se oikeasti ole tomaatin ja paprikan risteymä.

Vähän kurttua kyljessä, mutta kyllä siitä muodon hahmottaa. Siis tomaatin muotoinen paprika.
Ja lopuksi kesän ihme, päärynä! Siis päärynäpuu joka tekee syötäviä päärynöitä! Siis puu joka selvisi talvesta vaurioitta, kukki ihanasti ja vieläpä teki päärynöitä. Ja monta!

Oksat notkuvat päärynäsadon painosta, voiko tämä olla totta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti