19.5.2014

Tomaatteja istuttamassa

Helteet tulivat kuten luvattu oli. Koska joka paikka pullistelee taimia, arvelin että tomaattihuoneeseen voi jo ruveta ensimmäisiä istuttamaan. Täytyy vain toivoa ettei enää tule yökylmiä. Tomaattihuoneessa ei nimittäin ole lämmitystä.

Iso kuoppa ja paljon vettä.
Kirsikkatomaatin taimet ovat päässeet tosi isoiksi, joten iso, eli syvä, on oltava istutuskuopankin. Sillä aikaa kun vesi imeytyy istutuskuoppaan, voi kaivaa valmiiksi seuraavia. Vettä kannattaa laittaa kuoppaa reippaasti, vaikka kaivaessa multa näyttääkin olevan mukavan kosteaa. Tomaattihuoneessamme oli ennen reunalliset  istutuslaarit, mutta ne purettiin pois. Nyt kasvit kasvavat maan tasalla, ja ne saavat juurillaan kosteutta myös kasvihuoneen ulkopuolelta. Kasvin hiusjuuristo saattaa ulottua todella laajalle alueelle.   
Tätä tomaattia on kasteltu oikein. Multa on pinnalta kuiva mutta taimipaakun alaosa on sopivan märkä.
Istutan tomaatit aika tiukkaan. Kun poistaa varkaat ja alalehdet säännöllisesti, pelkkä ranka ei vie paljon tilaa. Ja juurelle mahtuu vielä vaikka ruohosipulia tai salaattia.

Salaatti on kasvanut kennostossa vähän liian pitkään.


Tämä ruohosipuli on selvinnyt kasvihuoneessa talven yli
Tomaatit tuetaan katosta riippuviin naruihin jo istutusvaiheessa
Kolmen tomaatin istuttamisen jälkeen iski epäilys. Entä jos sittenkin vielä tulee kylmiä öitä? Ja kaikki parhaimmat taimet paleltuvat? Työt seis ja suunnitelmat uusiksi. Kokeillaan nyt näillä ensin, jospa loput taimet vielä mahtuisivat vähän aikaa odottamaan.

Istutetut taimet olivat niin isoja, että niissä oli jo varkaitakin. Raskaan kaivamistyön palkinnoksi puutarhuli sai tuoksutella tomaatin tuoksua poistaessaan ensimmäisiä varkaita.

Varas, eli rungon ja lehden välistä kasvava haara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti