15.1.2021

Pihan perällä poika pulputtaa

Jahkailun jälkeen meille päätettiin viimeinkin ostaa lämpökompostori. Oikeastaan varsinainen sysäys kompostorin hankinnalle tapahtui kolme vuotta sitten, kun luovuimme kanoista. Aiemmin, kanojen aikaan, kaikki syömäkelpoinen keittiöjäte hävisi kuin huomaamatta rouvien suihin. Hankintaa hidasti myös se uskomus, että  #eihänmaallamitäänkompostoriatarvita ja #itehänsemmonenlaitepitäätehdä ja #kylläennenkinpärjättiinilman. Tämmöisistä ajatusharhoista on nyt luovuttu, ja  meillä viimeinkin pulputtaa kaupasta ostettu laite, jossa on peräti lämpömittarikin. 

Aerobin-lämpökompostori. Markkinoiden halvimpia, mutta ihan napakalta nuo osat vaikuttivat.  Tilavuus 200 litraa.

 

 Tammikuun pakkasilla (tänäänkin -27 astetta) on kyllä huonoin mahdollinen aika aloittaa kompostoiminen. Massan lämpeneminen ei ole mitenkään mahdollista, kun astia pysyy vajaana vielä pitkään. Mutta keräillään nyt keittiöstä tulevat ruoantähteet talven mittaan astiaan, laitetaan väliin multaa ja muuta kuiviketta, ja katsellaan miten lämpötila lähtee keväällä nousemaan. 

 Laitteessa on kaksi tyhjennysluukkua, joiden kautta pitäisi kompostorin alapäähän muodostuva puhdas, ravinteikas (toivottavasti!) kompostimulta pystyä tyhjentämään. Voin kyllä ihan kuvitella, millainen multavyöry luukkua avatessa lähtee pursuamaan. Ja hyvin on kuviteltavissa sekin, miten hankalaa luukku on enää sulkea tiiviisti, kun sen kerran avaa.  Siksi vempeleen alle laitettiin iso muovi suojaamaan lattiaa.


Saa nähdä, onko tuo huussin nurkka sittenkään hyvä paikka kompostorille.

 

Kompostorille mietittiin useampaakin paikkaa pihan perältä. Ohjeissa ei suositeltu vehkeen asentamista suoraan maan pinnalle. Tasaisen pohjan laatiminen kompostorin alle näin lumiseen aikaan ei olisi onnistunut, joten päätettiin sitten sijoittaa laite ulkohuussiin. Siellähän se on tasaisella alustalla ja suojassa lumelta. Katsotaan nyt, osuiko paikkavalinta oikeaan. Pakkaseltahan ulkohuussi ei toki suojaa, mutta lumeutumiselta kyllä. 


Siellä se poika pulputtaa.


Kyllä on kiva viedä keittiön ruoantähteet siistiin kompostiastiaan! Ja jos tuo kone vielä tuottaa oikeaa multaakin, niin onhan tässä taas yksi syy lisää odottaa kevättä!

 

 

 

 

 


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti