15.4.2018

Tähän aikaan vuodesta

Tähän aikaan vuodesta on turha kuvitella, että pystyisi jotenkin suunnittelemaan työpäiviään etukäteen.

Puutarhulin työnkuva on sellainen, että on tartuttava työhön silloin kun on sen aika, eikä omat aikatauluttamiset siinä paljon auta. Aamulla kannattaa tehdä pikainen kierros kasvihuoneessa mahdollisten väijyvien katastrofien varalta, ja suunnitella päivän hommia sen mukaan.

Takana kennopino, edessä juuri koulittuja tomaatintaimia

Idätyshuoneessa pitää aina olla tarkkana. Kylvökennopinoissa saattaa vaania yllätys, kun jokin laji onkin päättänyt itää paljon aiemmin kuin on totuttu. Silloin on vaan ripeästi ruvettava purkamaan pinoja ja siirtelemään taimia valojen alle.  Jos kaikki paikat ovat täynnä, on tietysti sitä ennen tehtävä uusille taimivauvoille tilaa - jotenkin. Yleensä tämä työvaihe tarkoittaa ankaraa taimikennojen kantelemista paikasta toiseen.

Tässä ollaan kohta jo pulassa. Äkkiä koulimaan!

Ja sitten on kouliminen. Kevään edetessä taimet kasvavat koko ajan nopeammin. Jos aiemmin kylvettyjä tomaatteja sai ruveta koulimaan kuukauden ikäisinä, nyt ne saattavat huutaa lisää elintilaa jo kaksiviikkoisina.  Kevät etenee nyt hurjaa tahtia!

Kelta-ansa suojaa kylvöksiä tuholaisilta.
Uusia kylvöksiä pitää tehdä joka viikko, että taimet olisivat myyntikauden edetessä aina parhaimmillaan. Varsinkin tilli ja persilja ovat sellaisia, että niille pitäisi varata joka viikolle ihan oma päivänsä. Jos tosiaan alkaisikin kylvää tillit tiistaisin ja persiljat perjantaisin... kavereidenkin olisi sitten helpompi muistaa, milloin meille ei kannata tulla. Tilli-tiistai! En voi vastata puhelimeen!

Tomaatissa jo nuppuja
Ja sitten kohta alkaa se myynnintouhotuskin. Ensi viikolla lähdemme Tampereelle puutarhamessuille. Sinne pakataan mukaan parhaimmat taimet. Kas kummaa, kyllä se puutarhuli on sittenkin osannut ajoittaa kylvöt niin, että Tampereellekin jo riittää myyntikuntoisia taimia. Iloista kevättä ja antoisaa puutarhurointia lukijoillemme!









1 kommentti:

  1. Kasvit ovat aivankuin karja niistä on pidettävä huolta vähintäänjoka päivä.

    VastaaPoista