5.8.2017

Semmoinen kesä, ja syksy

Tämän kesän torikausi on nyt meidän osaltamme ohi. Kesäkuun puolivälistä olemme olleet Savonlinnan torilla melkein joka päivä, mutta nyt lauantaina oltiin siis viimeistä päivää. Torikausi päättyi tälle vuodelle ominaiseen tapaa, sateeseen.

Muutama asteri siellä täällä

Kylmä ja sateinen kesä on viivästyttänyt kasvua kukkapellolla. Satoa ei oikein ole päässyt vielä keräämään. Muutama hajanainen asteri availee nuppujaan, mutta yleisilme on pellolla vieläkin väritön. Yleensä tähän aikaan meillä on jo asteria torimyynnissä sankotolkulla.

Koristekaali jo värittyy
Mutta kun kasvattaa useampia lajeja, aina joku kuitenkin menestyy. Tänä vuonna koristekaali on ennätysaikaisessa. Se selvästi tykkää viileästä.

Ryvässipuli jakautuu

Viileät ilmat taitavat olla myös sipuleiden mieleen. Ryvässipuli alkaa jakautua ja on vielä vahvasti kasvussa. Valkosipulikin kasvaa vielä, vaikka usein se on tähän aikaan jo nostettu. Tänä vuonna saadaan satoa, vaikkakin pieni osa normaalista. Vakiasiakkaamme saavat viimeinkin valkosipulinsa, mutta vielä rajoitamme niin, että sipulia riittää vain 1 kg/asiakas. Jospa ensi vuonna päästäisiin normaaleihin määriin. 

Voimakkaasti kasvussa vielä

Vaikka varsinainen torikausi onkin nyt ohi, emme suinkaan jää lomailemaan. Työt risuverstaalla alkavat heti, ja markkinakalenteri on jo mukavasti täyttynyt. Nähdään siis näissä merkeissä:

 • 10.-13.8. Joensuun kansainväliset suurmarkkinat
 • 17.-20.8. Kuopion kansainväliset suurmarkkinat
 • 25.8. Varkauden Sadonkorjuumarkkinat
 • 25.-26.8. Prisman Elonkorjuumarkkinat, Savonlinna
 • 2.9. Hartolan markkinat
 • 3.9. Lappeenrannan Maaseutumarkkinat
 • 5.-6.9. Pieksämäen syysmarkkinat
 • 8.-10.9. Kalaryssäys, Kuopio
 • 13.-14. 9. Savonlinnan syysmarkkinat
 • 16.-17-9. Ween Maan Viljaa, Jyväskylä
 • 16.-17.9. Muikku ja Pottu, Lappeenranta
 • 30.9-1.10 Tikkurilan maalaismarkkinat

Nähdään markkinoilla! Seuraa ilmoitteluamme!5 kommenttia:

 1. Olen kasvattanut talvivalkosipulia - eka kerran. Yhden sipulin annoin tehdä kukinnon. Tänään nostin sipulit kuivumaan. Nyt olenkin epätietoinen, että miten minun tulee toimia tuon kukinnon kanssa. Annanko sen kuivua sipulin kanssa. Vai onko se irrotettava ? Ja miten ja milloin otan siitä ne siemenet ? Sen tiedän, että siemenet on kylvettävä syksyllä ja niistä pitäisi saada ensi vuonna se yksikyntinen solosipuli. Viitsitkö neuvoa ? terv Urpo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Sinulla on siis vielä varret kokonaisina niissä sipuleissa kiinni? Jos on, niin anna vaan kukinnon pysyä jonkin aikaa kiinni varressa. Nimittäin jos se olisi ihan kypsä, se olisi varmasti jo varissut tuhanneksi palaseksi viimeistään kun nostit sipulin. Nyt se taitaa olla vielä kypsymätön, kun sait sen ehjänä sipulin kanssa ylös. Kukinto "murenee" aika helposti sitten kun siemenet ovat valmiit, ja ne pikku pallukat tosiaan istutetaan syksyllä. Niitä tulee yhdestä kukinnosta paljon ja ne ovat pieniä, joten kannattaa valita suurimmat, pulleimmat siemenet. Onnea matkaan!

   Poista
 2. Kiitos vastauksesta !! Toivottavasti en nostanut sitä liian aikaisin maasta. Jätin sen varteen ja ohjeesi mukaan annan kuivua sipulin kera. Yhdeksän kynttä viime syksynä laitoin ja tosi mahtavan kokoisia ovat nyt. Ja jos tuo siemenestä lisääminen ei onnistu nyt, niin ensi vuonna uusi yritys. Olisi ollut hyvä kysyä, ennen kuin nostin ne ylös. Kylmä kesä on varmasti hidastanut siementen kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä kesä sotki monta asiaa tänä vuonna. Toivottavasti ensi kesä on parempi. Tai, edes normaalimpi...

   Poista
 3. Hei Taas ! Nyt on kevät edennyt jo niin pitkälle, että voinpa kertoa hyviä uutisia. Talvivalkosipulini talvehtivat hyvin ja varret ovat jo kasvaneet upeasti. Ja sitten varsinainen yllätys alkoi paljastua hiukan myöhemmin - uudet pienet hennot versot nousivat syksyllä kylvämistäni siemensipuleista. Ja nyt nekin ovat jo alkaneet vahvistua eli eivät enää voi sekoittua rikkaruohoihin. Syksyllä on todennäköisesti nostettavissa muhkea joukko solosipuleita !!! Se siis onnistui !

  VastaaPoista