1.1.2016

Ihan tavalllinen vuosi

Taas on yksi vuosi takana. Näin tammikuussa tuleva vuosi näyttää vielä kovin kaukaiselta ja epämääräiseltä, mutta eiköhän tässä samoin eväin jatketa kuin viime vuonnakin. Mitäs sitä toimivaa kuviota muuttelemaan. 

Kohta on taas se aika...


Torilla

Viimekin vuonna aloitettiin ensimmäisten taimien kylvö jo tammikuussa. Muutamat chilit pantiin silloin alulle, ja sama on tarkoituksena tänäkin vuonna. Vaikka puutarhuli ei mitenkään järjestelmällinen muuten ehkä olekaan, niin taimikasvatuksesta meillä on tarkat muistiinpanot. Vuosi vuodelta kertyneet kokemukset on opittu laittamaan ylös ruutupaperille, ja niitä vieläpä lueskellaan taimikauden alussa, opiksi ja ojennukseksi!

Savonlinnan maankuulu tori 4.6.2015

Mennyt vuosi oli säiden suhteen aika kamala. Kylmä ja tuulinen alkukesä ei meinannut muuttua kunnon kesäksi ollenkaan. Portulakka mökötti, torilla paleli ja harmitti, tuuli riepotteli kojua ja kaikki valittivat säitä. Kukkapellolla alkoi kukinta tavallista myöhemmin, ja valkosipulikin taisi ottaa nokkiinsa kylmästä ja märästä. Ainoa, joka ei ollut moksiskaan, oli ryvässipuli. Puutarhuli itse oli sen sijaan välillä hyvinkin moksis.
Puutarhuli on vähän moksis

Kukkia tuli, vaikka säät eivät suosineetkaan

Välillä piti pistää ihan juoksuksi

Kanalassa oltiin jälleen ahkeria. Mummot munivat ja tekivät innokkaasti poikasia. Nyt on kanala niin täynnä, että rouvat joutuvat vähän varomaan, etteivät askella toistensa varpaille. Ensi kesänä on oltava tarkkana, ettei väkimäärä pääse tästä enää kasvamaan.

Vapaat ja onnelliset

Nämä maatiaiset vaan ovat niin pitkäikäisiä ja terveitä, että luonnollista poistumaa on vuoden mittaan tosi vähän. Ihan niinkuin suomalaisessa yhteiskunnassakin vissiin. Elämme liian pitkään ja liian terveinä, ja siitä sitten seuraa kaikenlaista ongelmaa, sanovat. On se kummallista. 

Helsinki, Narinkkatori
Yksi kuluneen vuoden piirteistä oli se, että risukojua pystytettiin ennätysmäisen monta kertaa ja aivan uusissakin tapahtumissa. Olimme ensimmäistä kertaa mm. Oulun ja Helsingin Kädentaitomessuillla sekä Narinkkatorilla. Ja Heinolan torillakin käytiin monta kertaa. Savonlinnassa oli ensimmäistä kertaa myös Suomen Käsityöyrittäjien oma Käsityökortteli. Sen ajaksi muuten sade lakkasi!

Helsinki, Kädentaitomessut
Uusien lisäksi kiersimme uskollisesti vanhoja hyviä tapahtumia: Lappeenranta, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, mitä niitä nyt onkaan...  On aina mukava nähdä vanhoja tuttuja asiakkaita perinteisissä tapahtumissa. Meidän kiertolaiselämämmehän alkoi jo 2000-luvun alussa, joten on tässä jo moni paikka tullut aika tutuksikin.

Yhdistetty kasvihuone-risuverstas-kukkaniputtamo-valkosipulikuivaamo
Vuosi 2015 oli toimintamme kannalta loppujen lopuksi aika tavallinen vuosi. Maailmantapahtumat eivät vaikuttaneet varsinaiseen työhön, mutta kyllähän tuolla toreilla ja turuilla kävi ihmisten puheista selväksi, että huolenaiheita on paljon. Jos oikein masentaa ja ihmetyttää tämä maailman meno, tästä  kielentutkija Janne Saarikiven uuden vuoden puheesta saattaisi jotain lohtua tai osviittaa saada. 

Muuten toivotamme kaikille Oikein Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta. Ja jos se ei jostain syystä käy,  niin sitten edes Ihan Tavallista ja Normaalia!









2 kommenttia:

  1. Ihana tunnelma kuvissa. Kokeilin viime kesänä chilejä. Voi kurjuus tuota surkeaa kesää.

    VastaaPoista
  2. Chileja kannattaa aina kokeilla! Meillä on jo ekat kylvetty.

    VastaaPoista