31.5.2014

Riviin järjesty!

Ryvässipulit saatiin tänään peltoon. Kaikki yritettiin tehdä vaatimusten mukaisesti, tosin kuukalenterin noudattaminen nyt sitten unohtui. Sen mukaan sipulit olisi pitänyt istuttaa vasta ensi viikolla. No, maihin menivät tänään, toivottavasti ei tullut paha moka. Tuhkavesiliotus niille kuitenkin muistettiin tehdä. Sen pitäisi torjua juurimatoja ja muita vastuksia. Vähäsen pöläytettiin pellollekin loppuja tuhkia.
Maamies siellä yskii tuhkapilven takana.
Tulevan sipulimaan paikkaa mietittiin pitkään. Toisaalta olisi tarjolla ravinteikas, mutta aika rikkaruohoinen palsta. Toisaalla taas rikoista vapaa mutta ehkä ravinteiden kannalta huonompi maa. Lopulta sipulit päätetttiin laittaa rikattomalle lohkolle. Ja heti istutuksen jälkeen tuli mieleen, että olisihan tässä voinut kokeilla molempia; puolet tänne ja puolet tuonne. No, näin meni tällä kertaa. Toivottavasti ei mikään tuho iske näihin kallisarvoisiin aarteisiin. Varmuuden vuoksi sipulia on annettu kahteen luotettavaan paikkaan ylläpitoon. Jos meillä käy kato, toivottavasti saadaan osa siemenestä takaisin.


Lopuksi vähän peitellään ja tasoitellaan.
Maata kuohkeutettiin ja harattiin vielä kerran ennen juhlallista maahanpanoa, ja lannoitettiin kompostilla. Koska istutusväliksi suositellaan 20 senttimetriä, sekin varmistettiin vielä mittanauhalla. Jos sitten ei ihan koko väli täytykään sipuleista, onpahan helpompi harata kasvien välejä.

Astiaan istutettu koekaniini alkaa jo jakautua! Ihan selvästi versot kasvavat kolmessa nipussa. Tuleekohan tästä nyt 3 vai 6 sipulia? Vai peräti 9? Nyt ihan jännittää... Koekaniini kasvaa melkein ämpärin kokoisessa ruukussa, mutta pohjarei´istä pilkottaa jo juuria. Mihin me näiden hurjimusten kanssa vielä joudutaankaan!

Versot kasvavat terveinä ja raikkaan vihreinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti