27.8.2014

Yhdestä tulikin viisi

Nostettiin ryvässipulit. Ilmojenkin puolesta sattui hyvin: sade taukosi tiistaina, juuri kun kuukalenteri neuvoi sipulit nostamaan. Naatit olivat jo osittain maata myöten, mutta vielä melko vihreitä.


Varasin nosto-operaatioon talikon ja kottikärryt, mutta eihän siihen mitään talikkoa tarvittu, eikä muutakaan apuvälinettä. Sipulit irtosivat kevyesti maasta ja nousivat komeina ryppäinä, suurimmassa osassa 4 tai 5 sipulia. Varsinkin kukkavartiset sipulit oli kätevä nostaa napakasta kukkavarresta. Kukkavarret otettiin talteen, mutta vielä pitäisi löytää ohjeet niiden hyödyntämiseen.



Noston jälkeen leikkelin naateista puolet pois ja irrottelin sipulit toisistaan. Tässä vaiheessa sipuleista lähti jo tosi voimakas tuoksu, ja se pysyi kasvihuoneessa monta päivää. Kasvihuoneen pöydillä oli helppo tehdä alkukuivatus ja vähän siivota sipuleita. Siellä on tähän aikaan myös sopiva lämpötila: MTT:n ohjeissa neuvotaan kuivaamaan sipuleita ensin noin 18 asteessa, ja vasta sen jälkeen siirtämään sato lämpimämpään. Kun tuota MTT:n tekstiä luki, oli kyllä pakko heti vähän punnita omia sipuleita: MTT:n koesipulit olivat alle 10 grammaa, meikäläiset yli 70 grammaa!


Nyt jännitetään, osataanko sato kuivata niin, että se säilyy kevääseen asti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti