16.7.2014

Darwinin kukkapenkki

Kukkapellolla meillä on kukat järjestetty sotilaallisiin riveihin värin, lajin ja lajikkeen mukaan, mutta kotipihassa vallitsee vähän toisenlainen meininki. Pitkään sielläkin oli tosin havaittavissa ns. Suutarinlapsi-syndrooma, kun kukkapenkkien tekeminen ei vaan erinäisistä syistä onnistunut.
Sormustinkukka siementäköön tuohon sielunsa kyllyydestä. Taitaa siinä valkosipulikin olla vieressä.
Mutta viime syksynä alkoi tapahtua. Sain raivattua ja raivottua vanhan Maikki-ompun ympärille sen verran rikkaruohotonta aluetta, että istuttaminen alkoi olla mahdollista. Aluetta ensin pidettiin rikkaruohottomana erilaisilla rumilla muovikatteilla. Tänä keväänä ne viimeinkin poistettiin, ja alta paljastuneeseen mustaan multaan oli helppo ruveta tekemään upouutta kukkapenkkiä. Taimiahan löytyy ihan kiitettävästi omasta takaa, sen kun siirtelee niitä kukkapellon monivuotisten osastolta.
Ihana, ihana maariankello

Aluksi oli ajatuksena, syystä jota en enää muista, istuttaa penkkiin vain sinisiä kukkia. Aidosti sinisiä kukkiahan on loppujen lopuksi aika vähän. Ehkä tavoite oli siis liian korkealla, ja pontimena vain jonkin sortin erikoisuuden tavoittelu.

Lehtosinilatvasta ja tarha-alpista voi tehdä Heja Sverige -kimppuja.
Mutta sitten alkoi itää ajatus darwinistisesta kokeilusta. Puutarhapalstoilla varoitellaan aina tietyistä kovasti leviävistä lajeista eli riesoista, joita ei kenenkään kannattaisi pihaansa hankkkia. Koska meillä ei mikään laji varmaankaan koskaan pääse riesaksi asti riehaantumaan kuivan maalajin ja kaikkialla rapsuttelevien kanojen takia, arvelin antaa riesoille tilaisuuden ihan oikeassa kukkapenkissä.

Yksi punainen täpläkin mahtuu joukkoon. Palavarakkaus otetaan mukaan koska sillä on niin korea nimi.
 Siniseksi tarkoitettu penkki muutettiinkin kaikille villisti leviäville ja naapurit alleen tukahduttaville kasveille! Tervetuloa vuohenkello, lyhtykoiso, sormustinkukka ja ukontulikukka! Pistäkää parastanne vaan, me täällä penkin reunalla seuraamme kuka voittaa luonnonvalinnan ja ken on kelvollisin! Ensi kesänä varmaan jo nähdään, kuka jyrää penkin hallinnan itselleen!
Harjaneilikka. Pidä pintasi, äläkä jää isompien jalkoihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti