Valkosipulin viljelyssä on paljon käsityötä. Kesän mittaan
pellolla harataan, kitketään, lannoitetaan ja kastellaan. Osa työvaiheista on
koneistettavissa, mutta paljon täytyy tehdä ihan omin pikku kätösin. Sato
nostetaan käsin, ja sipuleista leikataan juuret ja varret, ja niitä puunataan
ja puhdistellaan moneen kertaan. Kun nämä työvaiheet tehdään käsin, sipulit
eivät pääse vahingoittumaan missään käsittelyn vaiheessa. Sanotaankin, että
valkosipulia pitäisi käsitellä yhtä varovasti kuin kananmunia. Tätä
kirjoitettaessa sipulilaatikot on juuri otettu kuivurista, ja nostettu
huoneenlämpöön jälkikuivumaan. Nyt on edessä viimeinen kauppakunnostus, ja se
tehdään tietenkin...käsin. 
Olemme viljelleet Aleksandraa melkein 15 vuotta, virallisesti luomutarkastettunakin jo 10 vuotta. Joka vuosi pinta-alaa on hiukan lisätty, mutta silti emme täysin pysty vastaamaan kysyntään. Jo monena vuonna sato on ollut kokonaan varattu jo kuukausia ennen sadonkorjuuta. Aleksandralla on hyvä maine viljelyvarmuuden ja makunsa puolesta, ja sipulia tilataan meiltä ympäri Suomea, ihan pohjoisinta Lappia myöten.

Kiitos kaikille teille, jotka uskollisesti olette tilanneet Aleksandraamme jo monta vuotta, postin törkeän kalliista lähetyskuluista huolimatta. Tänäänkin lähti vino pino sipulipaketteja maailmalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti