23.4.2015

Mitä ihminen tarvitsee Jyväskylässä?

Markkinareissulle lähteminen on aina vähän stressaava tilanne. Erityisen stressaavaa se on näin alkuvuodesta, kun keikkoja on harvakseltaan ja rutiini vielä vähän hukassa. Mutta aivan erityisen äärimmäisen tormakkana on oltava nyt ensi viikonloppuna, kun myyntikeikkoja sattuu kaksi päällekkäin, ja eri paikkakunnilla. Puutarhuli suuntaa risuineen viikonlopuksi Käsityökortteliin Jyväskylään, ja maamies pystyttää yrttikojun Savonlinnan torille.

Toivolan Vanha Piha, kuinkas muutenkaan

Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että on jaettava koko maallinen omaisuus puoliksi. Huolehdittava siitä, että kummallakin on tarvittavat vehkeet mukana, ja oikeassa autossa. Kaksi torikojua ja niihin oikeat raudat. Kahdet pöytäliinat, kahdet kassakoneet ja kahdet pakkaustarvikkeet. Puolet tötteröista sulle ja puolet mulle. Kesken unienkin pitää osata tämä rimssu: Seinät, raudat, katto, pöydät, tuoli. Jos joku niistä unohtuu matkasta, ei kiva.

Sulle - mulle, sulle - mulle


Nyt on kuitenkin ollut viikko aikaa tehdä listoja ja muistilappuja pakkausoperaatiota varten. Kun h-hetki lähestyy, tavarat ovat aika nätisti kahdessa pinossa autotallissa. Sulle - mulle, sulle - mulle. Edellisenä päivänä ryhdytään erityistoimenpiteisiin. Riitojen välttämiseksi suhtaudutaan toisen tekemisiin myönteisesti ja kannustavasti. Puhutaan harkiten ja matalalla äänellä. Suositaan konditionaalia: "Ottaisitko mieluummin vaaleat vai tummat pöytäliinat." "Kannattaisko sun ottaa termospullo." "Otithan varakengät."

Yrttejä ja risuja, mitäs sitä muuta ihminen tarvitsee

 Tutkitaan ajoreitit kartalta. Huolletaan auto ja muistetaan ottaa lasinpesunesteet mukaan. Syödään hyvin ja mennään aikaisin nukkumaahan. Tehdään mielikuvaharjoitteita: matkan varrella vien ensin kananmunat Eilalle, Juvalla tankkaan, puolivälin krouvissa pitää olla yöpaita ja hammasharja mukana.

Kyllä, puputkin pääsevät mukaan!

Kun nämä kaikki asiat on huolella varmistettu, on mukava suunnata auton nokka kohti uusia seikkailuja. Lauantaina siis yrttikoju Savonlinnassa, ja risukojun  löydät la-su Käsityökorttelista, Toivolan Vanhalta Pihalta Jyväskylässä, nähdään taas!



20.4.2015

Aika loppuu

Puutarhuli on yrittänyt olla huomaamatta ajan kulkua, ja rauhallisesti vaan jatkanut päivittäisiä rutiineita vaikka kiire alkaa kuiskia nurkissa. Risutöitä on tehty kasvihuoneen nurkassa päivin ja kangaspuilla kolkuteltu öin, eikä oltu huomaavinaankaan kevään etenemistä.

 Kasvihuoneessa on kuitenkin salavihkaa kasvanut sellainen tungos, että sille on jotain tehtävä. Pikkutaimet huutavat tilan puutetta, ja tomaatit haukkovat ahtaudessa henkeään. Puutarhulin on muutettava työpäiviensä painopistettä. Risutöihin ei ehdi enää kokopäiväisesti, varastot eivät enää täyty niin nopeasti kuin oli tarkoitus. Aika loppuu taas kesken, kuten joka kevät näihin aikoihin.




Tärkeimpänä hommana on nyt saada tomaatit väljemmille vesille. Se tarkoittaa nostamista, kantamista ja kaikenlaista järjestelyä kasvihuoneessa. Lämmittimiä on siirreltävä ja säädeltävä. Vesihuoltoa järkiperäistettävä. Ja missä vaan paljastuu vapaata tilaa., täytettävä se heti tehokkaasti uusilla kylvöksillä. Nyt on se aika kun taimet räjähtävät kasvuun.

Tuonne me taas mennään, paikat on jo tulleet tutuiksi!
Kun samaan aikaan pitäisi pystyä täydentämään varastoja kesän myyntitapahtumia varten, ja vielä pyrkiä pitämään pikkutaimet hengissä ja hyvinvoivina, meinaa välillä vähän pukata stressiä.
 
Ja juuri tällä hetkellä, kaiken kiireen keskellä, nämä yhdet humut keksivät ruveta peräämään oikeuksiaan. Ovat varmaan kuulleet, että tässä ollaan taas lähdössä Jyväskylään Käsityökorttelin markkinoille.  Kunhan eivät kohta innostuisi lakkoilemaankin, näin vapun kunniaksi.




17.4.2015

Tänään oli kranssipäivä

Tänään syntyi kiitettävä määrä risukransseja. Tämähän ei ole mitenkään itsestään selvää, että mitä tuotteita minäkin päivänä syntyy. Varsinkin kranssi on sellainen esine, että joinakin päivinä se ei vaan suostu onnistumaan. Eikä siinä sitten auta mikään.

Aamupäivällä ennen ensimmäistäkään taukoa
Tänään siis taivaankappaleet olivat kohdillaan. Puutarhulilla tarmokas olo, risusäkissä erityisen hyviä risuja ja kaikki muut tekemisen esteet joko lakaistu maton alle tai tehty eilen pois. Kransseja alkoi syntyä sellaisella vauhdilla, että meinasi vapaa laskutilakin työpisteessä loppua. Tänään oli sellainen päivä.

Pupuja jännittää. Millaisia kransseja mahtaa syntyä, ja millainen on se mihin minä pääsen?



4.4.2015

Pieni ja hento ote

On taas se aika vuodesta, kun on palautettava mieleen, millä tavalla pikkuruisia taimilapsia pitää  käsitellä. Taimihuoneessa on tehty kylvöjä jo helmikuusta lähtien, ja nyt siellä alkaa kasvuvauhti olla niin kova, että lapsosia on siirreltävä isompiin ruukkuihin. 
Takarivin tomaateilla on vimmattu kisa. Ken on meistä korkehin?
Tomaatit, chilit ja paprikat ovat ensimmäisiä koulittavia. Ne eivät tykkää naapureista. Jos vieruskaveri kasvaa liian lähellä, ne lähtevät aivan yltiöpäiseen spurttikisaan. Kumpikin haluaisi kurkottaa vielä vähän korkeammalle kuin naapuri. Seurauksena on pitkiä ja honteloita hujoppeja jotka eivät  pysy omin voimin pystyssä. Siis, pieni ja hento ote tomaatista, ja hellästi uuteen ruukkuun voimistumaan. 

Nämä kaverukset ovat päässeet väljempiin tiloihin.

Tänä keväänä spurttikisaan on yllättäen lähtenyt myös persilja. Se on kasvanut kylvökennossa ihan hurjaa vauhtia, ja tänään niitäkin piti jo koulia isompiin purkkeihin. Ja persiljan kuin piti olla niiiiiin hidas. Onkohan tänä keväänä tulossa jotenkin erityisen komeita taimenia?

Tihkuletkut ja välikattomuovit ok.

Taimihuone alkaa olla aika täynnä. Aurinko ei ole viime aikoina paljon paistellut, joten varsinainen kasvihuonekaan ei ole päässyt lämpenemään. Puutarhulin on vaan luotettava siihen, että lämpöaalto vielä tännekin iskee, ja varustettava kasvihuonetta taimien siirtoa varten.

Pumppu ja vesisaavit kunnossa.

Ensin uudet altakastelumatot pöydille. Pumpun testaaminen ja välikattomuovien virittely. Sähköjen ja kaasulla toimivan varavehkeen varmistaminen. Kaikki tämä tietysti siksi, että taimiparat saisivat parhaat edellytykset kasvaa suuriksi ja kauniiksi.
Tähän tähdätään.